You are currently viewing A tanulási coaching

A tanulási coaching

Nem egy túlságosan elterjedt fogalom még a tanulási coaching Magyarországon. Ezért szeretném tisztázni, hogy mit is takar, mire adhat megoldást, segítséget.

A tanulási coaching nem egy csodagyógyszer, amit elég csak bevenni és minden rendbe jön. Nem trükkök gyűjteménye, nem csak olvasnivaló és nem is szaktanári korrepetálás.

A tanulási coaching segít abban, hogy minél több érzékszervedet bevond a tanulásba. Segít, hogy támogató tanulási környezetet tudjál kialakítani. Segít, hogy azt csináld ami számodra működik, és keresd azt ami még ennél is jobban tud működni. Választékos módszereket alkalmaz, és segít, hogy bevond a tanulásba pozitív érzelmeidet is.

Egy tanulási coaching folyamat során először tisztázzuk, hogy mi a probléma, és ezzel kapcsolatban mi a célunk. Ezt követi az egyéni tanulási stílus feltérképezése. Ez azért fontos, hogy a későbbiekben célirányos gyakorlatokkal tudjuk segíteni a hatékony tanulást.

A folyamat alatt kb. 1-2 hetente találkozunk, alkalmanként új gyakorlatokat tanulunk, amiket aztán otthon és az iskolában tudsz gyakorolni, majd mesélsz nekem, hogy hogyan érezted magad közben, segített-e a tanulásban.

Egy-egy coaching folyamat addig tart, míg a kitűzött célt el nem érjük.

Természetesen, ha újabb probléma, és cél felmerül, akkor lehetőség van új folyamat indítására.

Mikor lehet hasznos a tanulási coaching?

  • Elakadás esetén, amikor a szorgalom mellé nem társul eredmény.
  • Vizsgára készüléskor.
  • Ha egy-egy tantárgyból szeretnél javítani.
  • Ha nincs elég motivációd a tanuláshoz.
  • Ha nincs elég önbizalmad, vagy vizsgahelyzetben leblokkolsz.

A tanulási coaching fiataloknak és felnőtteknek egyaránt segíthet, hogy elérjék céljaikat.

/Vadász Dorottya/